logó Gebemester
Vízvezeték szerelő, gázszerelő, fűtésszerelő

Mosógép bekötésnél


Jó, ha kéznél van a vízszerelő száma

A mosógép bekötés nem olyan ördöngösség - Ha elolvassa ezeket a tippeket, akár maga is nekiállhat a műveletnek, de legyen kéznél a vízszerelő száma!

Telefon +36 30 949 2052 / hívható 8 órától (ünnepnapokon is).

Vannak olyan vízszerelés munkálatok, amit magunk is elvégezhetünk. A mosógép bekötése pont egy ilyen feladat. Persze ezt sem ajánljuk mindenkinek. Azoknak, akik nem tájékozódtak a teendőkről, érdemes ezt megtenniük. Illetve, akik nem kifejezetten barkácsolós típusúak, azoknak sem biztos, hogy mosógép bekötésébe bele kell fogni. Ez utóbbin sajnos nem tudunk segíteni, viszont azoknak igen, akik a beüzemelésről szívesen olvasnának hasznos tippeket.
Mosógép

Kezdjük is. Nézzük a mosógép bekötés alaplépéseit.

Bármennyire is furcsán hangzik, az első feladat, hogy megtaláljuk a mosógép ideális helyét. Még mielőtt megrendelnénk a készüléket, érdemes kicsit méregetni. Nem biztos ugyanis, hogy elfér az új mosógép. Nem árt azt sem, hogy a közelben legyen konnektor. Az áramforrás meglétét sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Egyesek ugyanis valamiért csak a vízcsatlakozásra koncentrálnak. Pedig azt mindenki tudja, hogy a mosógép működtetéséhez bizony szükség van áramra. Illetve a víz és az áram mellett kell lennie szennyvíz elvezetésnek is. Bár ennek a hiánya nem feltétlenül jelent akadályt. Az elhasznált víz ugyanis a kádba is kivezethető. Szóval még egyszer, az alábbiak megléte az alap, hogy a mosógép bekötéshez egyáltalán hozzáfoghassunk:
  1. Nézzük meg a méreteket, befér-e a fürdőbe az új mosógép
  2. Van-e konnektor a közelben
  3. Megoldható-e a vízellátás
  4. Milyen lehetőségeink vannak a szennyvíz elvezetésére
Most, hogy tudjuk, mire kell figyelni a mosógép megvásárlása előtt, vegyük át kicsit részletesebben az imént leírt teendőket. Mosógép bekötés

A méretek. A hazánkban forgalmazott mosógépek kétféle méretben kaphatók. A szélességet tekintve legalábbis 60 és 45 centiméteresekkel találkozhatunk. A magasságuk többnyire 85 centiméter, míg a mélység 60 centiméter. Nem árt tudni, hogy egyes mosógépek beépíthetők. Akár egy szekrényben is elhelyezhetjük. De a konyhában, a konyhabútorban is helyet kaphat egy elöltöltős verzió.

Az áram kérdés. Ahogy azt fent már említettük, egyesek valamiért hajlamosak arról megfeledkezni, hogy a mosógép működéséhez áramra van szükség. Vagy ha ez eszünkbe is jut, arra már nem gondolunk, hogy a mosógép vezetéke általában nem valami hosszú. Szóval ha nem akarunk toldani, bizony 100-175 centiméternél nem lehet távolabb a konnektor a készüléktől. Ha távolabb van az áramforrás, szóljunk villanyszerelőnek. Elosztó használata ugyanis nem ajánlott mosógép bekötésekor. Illetve a használatkor sem.

Ha az áram rendben, jöhet a víz. A mosógép bekötéséhez csak hidegvízre van szükség. Legalábbis a legtöbb esetben. Ezeknél maga a készülék melegíti fel a vizet a mosáshoz. Persze létezik olyan is, ami alapból melegvizet használ, de ez a ritkább. Mindenesetre a mosógép vásárlás előtt ezért érdemes erről is tájékozódni. A víz bekötésénél is célszerű kicsit foglalkozni a méretekkel. A bevezető tömlő hossza ugyanis általában 100-160 centiméter. Ennél messzebbről tehát nem nagyon hozhatjuk vizet. Már amennyiben magunk kötjük be a mosógépet. Vízvezeték szerelő ugyanis szükség esetén tud toldani. Azt sem árt tudni, hogy a mosógép tömlőjének egyik vége toldható csak. A gépből kivezető rész ugyanis integrált. A másik vége hosszabbítható, illetve az a fele az, ami csatlakozik majd a vízkiálláshoz. Ez a művelet, mármint a vízvezeték kiállásra való rácsatlakoztatás nem egy bonyolult dolog. Egyszerűen feltekerjük a menetes hollandert, és kész is. Fontos: ebben van egy gumitömítés. Ügyeljünk arra, hogy ez benne is maradjon. Egyébként csöpögni fog a víz.

És, ha már csöpögő víz. Sajnos a régi készülékeknél megesik, hogy meghibásodás esetén elárasztják vízzel a helyiséget. Ha erre minimális esélyt sem hagynánk, vásároljunk AquaStop®-os mosógépet. Az ilyen készülékek hiba esetén automatikusan elzárják a vizet.

A víz után nézzük a szennyvíz elvezetés kérdését. A mosógép bekötés során erről is gondoskodni kell. Erre szintén egy tömlőt kapunk. Ami ugyancsak adott hosszúságú: általában egy, maximum két méteres. Ez vegyük figyelembe a vásárláskor. Vagy számoljunk azzal, hogy a mosógép bekötésekor szükség lesz vízszerelőre. Ő ugyanis ezt a csövet is meg tudja szakszerűen toldani.
A tömlő egyébként egy szimpla csőcsatlakozóval és bilinccsel illeszthető a szifonhoz. Fontos lépés még, hogy leellenőrizze, hogy ki lett-e lyukasztva a szifon a mosógép csatlakozásnál. Előfordul ugyanis, hogy emiatt nem tud a rendszerben áramlani a víz. Vagy amiatt, hogy a mosógép korábbi szennyvíz elvezetője alul lett méretezve. Ilyen esetekben sajnos lehet dugulás. Szóval ha nem PVC 50-es, vagy 63-as a szennyvízelvezető csövünk, érdemes megfontolni, hogy szerelőt hívunk és tanácsot kérünk a továbblépéshez.

Ha ezt tenné, Budapesten, Pest megyében hívjon minket. Gebe László +36 30 949 2052

Végül még egy-két egyáltalán nem elhanyagolható tanács.
  • Először is ha hideg helyről érkezik a mosógép, négy órát hagyjuk akklimatizálódni a lakásban. Előbb semmiképpen ne helyezzük áram alá.
  • Nagyon fontos, hogy a mosógép bekötésekor a dobrögzítő csavarokat eltávolítsuk. Ha ugyanis azok a használatkor is bennmaradnak, teljesen tönkreteszik a berendezést. Ezeknek csak annyi a szerepe, hogy szállításkor fixen tartsák a dobot.
  • A szennyvízelvezető csövet mindig bilinccsel szorítsuk rá a kiállásra. Egyébként előfordulhat, hogy leesik. Ami miatt akár az egész helyiség úszhat.
  • Fontos, hogy a konnektor földelt legyen.
  • Illetve az éles használat előtt végezzünk próbamosást. Ennek nem csak a készülék kipróbálása a célja, hanem az is, hogy kimossuk a rendszert az első használathoz.

Végül egy nagyon fontos lépés: a mosógép beszintezése.

Nem bonyolult, sokan mégis megfeledkeznek erről. Főleg azok, akik a használati utasítás áttanulmányozása nélkül fognak bele a mosógép bekötésébe. A feladat csupán annyi, hogy a mosógép alján lévő menetes csavarokkal egyenesbe állítjuk a készüléket. A régebbi készülékeken csak a front oldalon volt erre lehetőség. Ma viszont már a hátsó lábak is állíthatók. Igaz, ezek a csavarok általában el vannak rejtve. De a használati utasítás ad iránymutatást. Ezt érdemes megkeresni, hiszen így tényleg vízszintbe állítható a készülék. Ami azért olyan lényeges, mert így nem fog “elvándorolni” a mosógép használat közben.

Ennyit az alapokról. Látja, nem nagy ördöngösség. Az odafigyelést ettől függetlenül nem lehet megspórolni.

Hogy látja, belevág ön is maga a mosógép bekötésébe? Ha inkább szakértőre bízná, és biztosra menne, hívjon minket. Budapesten és egész Pest megyében vállalunk kiszállást.

Hívjon minket! Budapesten és egész Pest megyében vállalunk mosogatógép bekötést. (Részlete: Mosógép bekötés)

Gebe logó

Telefon: +36 30 949 2052

A Gebe Kft. szakemberei bármely a lakásfelújításnál szükséges tevékenységet gyorsan, szakszerűen elvégeznek.

Mosógép
Gebe logó

Szerző: gebemester

Közzétéve: 2023-09-30 08:12:16