logó Gebemester
Vízvezeték szerelő, gázszerelő, fűtésszerelő

Bojler vízkőtelenítésnél


A bojlernek nagy ellensége a vízkő

Sokkal nagyobb ellensége bojlernek a vízkő, mint azt sokan gondolnák - Mondják a bojler szerelők

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Kevesen gondolnak bele, de a vízkő rendkívül komoly károkat tud okozni egy bojlerben. Sajnos a forró víz egyik velejárója a vízkő. Ami persze nem feltétlenül teszi tönkre a készüléket. Ha áldozunk a karbantartásra, bizonyos időközönként megtisztítja a készüléket a bojler szerelő, évtizedekig is szolgálhat minket egy jó villanybojler. De mi történik akkor, ha nem jön az a bizonyos villanybojler szerelő?

Röviden: a vízkő felgyűlik a bojler belsejében, illetve a fűtőszálon.

Ennek pedig könnyen lehet működésképtelenség a következménye. Részben azért mert a vízkő képes tönkretenni a fűtőszál külső köpenyét. Ami azzal jár, hogy bojler nem lesz képes felmelegíteni a vizet. De hasonló kedvezőtlen a helyzet akkor is, ha a vízkő miatt a védőanód vagy a tömítések mennek tönkre. Előbbi feladata például, hogy megvédje a tartályt, a bojler belső zománcozott rétegét. Szóval a vízkő nem csak hogy működésképtelenné tudja tenni a villanybojlert, hanem még ki is lyukaszthatja. Úgyhogy ha azt tapasztaljuk, hogy csöpög a víz a készülékből, már gyanakodhatunk erre. Főleg, ha jó ideje nem is járt nálunk villanybojler szerelő. Vízkőmentesítés

Mit tegyünk ilyenkor?

Szóljon a bojler szerelőnek. De még ez előtt azonnal feszültségmentesítsük a készüléket. A víz és az elektromosság ugyanis nem egy jó párosítás. Már amennyiben lehetőségük van közvetlenül találkozni.

Persze nem feltétlenül kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha csöpög a víz a bojlerből. Ahogy arra már fent is utaltunk, a vízkő a tömítésekben is okozhat kárt. Ha pedig tönkremegy egy tömítés, a víz bizony utat tud törni magának, szóval megesik, hogy a hibát itt kell keresni. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodhassunk, természetesen villanybojler szerelőt kell hívni.

A csere és a javítás költsége azonban a rendszeres karbantartással megspórolható lenne. Ha bojler szerelő 2-3 évenként vízkőteleníti a készüléket, minimálisra csökken annak az esélye, hogy tönkremenjen a tömítés. Vagy, ami még ennél is nagyobb gond: a bojler belső magnézium védőanódja megsérüljön és kilyukadjon a berendezés. A védőanód hiányában ugyanis belülről korrodálódni kezd bojler. Elvékonyodik a tartály, végül kilyukad.
Villanybojler

Mit lehet kezdeni a lyukas bojlerrel?

Vannak bojler szerelők, akik megpróbálkoznak a javítással. A többség azonban a cserét javasol. Nyilván nem mindegy, hogy mekkora helyen kezdődött korrodálódás. Hogy mérlegelni tudjuk, hogy a csere vagy a javítás a jobb megoldás, villanybojler szerelő tanácsaira lesz szükség.
Amennyiben ön is hasonló helyzetben van, Budapesten, Pest megyében hívjon minket. Mi ugyanis nem csak karbantartással foglalkozunk, villanybojler javítással, cserével, új beüzemelésével is.

Amit még fentiekhez kapcsolódóan fontos megjegyezni - és nem rémisztgetések szánjuk - ha azt tapasztalja, hogy a víz a bojler alján lévő hideg-meleg vízcső valamelyikén csordogál, és emiatt az az elektromos fedélbe csöpög, akkor valószínűleg menthetetlenül kilyukadt a bojler.

Persze mindezt csak szakértő tudja biztonsággal megállapítani. Így a végső diagnózis kimondása előtt mindenképpen hívjon villanybojler szerelőt. Bojler bekötés javítás Mit fog tenni a bojler szerelő, amikor kijön, hogy ellenőrizze a bojlert?

Ha menthető a készülék, akkor a villanybojler szerelő
 • eltávolítja a lerakódott vízkövet
 • cseréli a fűtősszálat.
 • cseréli az andódot
 • illetve új tömítéseket tesz be a régiek helyett.
Ha ezeket nem tenné meg, akkor mondhatni csak “tűzoltásra” elegendő a villanybojler szerelő munkája. Ahhoz, hogy még sokáig szolgálhasson minket a készülék, ezeket bizony el kell végeztetni bizonyos időközönként. Az sajnos nem segít rajtunk, ha a bojler szerelő babrál kicsit az elektronikával. A vízkőtelenítés a minimum, de az anód és a tömítések cseréje is rendkívül fontos.

Persze a bojleren nem csak a már sokat említett anód és tömítések mehetnek tönkre. Rengeteg egyéb alkatrész cseréjére lehet még szükség. Úgy mint:
 • bojler biztonsági szelep
 • nyomáscsökkentő szelep
 • inox bordás bekötőcső
 • hőfokszabályzó
 • hőkorlátozó
 • belső villanyvezeték
 • alaplap
 • sarokszelep
 • horganyzott vagy réz idomok
 • meleg víz merülő.
Ezek azok az alkatrészek, amik a leggyakrabban meghibásodnak. Ha már felsoroltuk ezeket, nézzük meg azt is, hogy ezeknek a cseréje hogyan megy.

Kezdjük is az utóbb említettel, a melegvíz oldali merülő cserével. Ennek alkatrésznek a feladata - ahogy arra a nevéből is lehet következtetni -, melegvíz elvezetése a bojlerből. Mivel a melegvíz a bojler felső részében rétegződik onnan kell azt elvezetni. Ez az egység viszont könnyen korrodálódik, kilyukad. Amennyiben ez történik, a melegvíz oldali merülőbe hideg víz fog áramlani. Vagyis a csapból is hideg víz fog folyni. Annak ellenére, hogy a bojlerben van meleg víz. A hiba szerencsére javítható. Hívjon bojler szerelőt! Villanybojler vízkőmentesítés

Ha a nyomáscsökkenő megy tönkre…

Ez is egy olyan alkatrész, ami az idő múlásával sajnos tönkremegy. Egyszerűen elhasználódik. Főleg, ha a budai kerületek valamelyikében lakunk. Itt ugyanis sokkal nagyobb igénybevételre van szüksége. Ha pedig ez történik, elgyengül az alkatrész feszítő rugója, ezáltal megnő a hidegvíz nyomás. Illetve a felfűtés során megnő a víz térfogata, ami szintén nyomásnövekedést eredményez. A bojlernek ilyenkor nincs más választása, mint kinyomja a felesleges vizet. Szóval ha a biztonsági szelep folyamatosan engedi ki a vizet, valószínűleg a nyomáscsökkentő hibásodott meg.

A bojler fűtőszál csere - ez az, amire a legtöbb esetben szükség van. Ez az az alkatrész ugyanis, ami a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. Főleg azért mert a nagy hőmérsékletkülönbségeket kell kiállnia. A vízkő pedig, ami képződik rajta, egy idő után megrongálja a fűtőszál külső burkolatát, így az könnyen megreped.

De hasonlóan nagy károkat tud okozni a bojler belső falán is a vízkő. A magnézium védő anód a folyamatos vízkőképződés miatt megsérül. Ha pedig ez történik, a víz közvetlenül tud érintkezni a tartállyal, ami korrodálódáshoz vezet. Szóval a vízkőtelenítés emiatt sem spórolható meg. Egyébként kilyukad a tartály.

Fűtőszál tömítésének cseréje

Erre is szükség lehet a karbantartáskor. Hiszen a vízkő ezt is képes tönkretenni. Amikor már a fűtőszál környékét is ellepi a vízkő, az alaplap és a tömítések is meghibásodhatnak. Ilyenkor van az például, hogy a rendszer rosszul érzékeli a víz hőmérsékletét, ezáltal a bojlerben túlmelegszik a víz. A forróság hatására pedig gyakorlatilag szétégnek a tömítések. A rossz tömítés pedig előbb utóbb a víz csöpögéséhez vezet. Szóval fontos, hogy a bojler szerelő a készülékünk ezen egységét is körültekintően vízkőtelenítse.

Végül térjünk ki a flexibilis bekötőcsövekre és a bojler vízoldali fix csövére

Még ma is számos helyen találkozni fix bekötésű bojlerekkel. Van, hogy a bojler szerelő úgy oldja meg a víz bekötését, hogy bontható csatlakozás nélkül köti csatlakoztatja rá a készüléket a vízhálózatra. Mondanunk sem kell, hogy ez manapság már nem számít a legjobb megoldásnak. Már csak azért sem mert ez nem teszi valami egyszerűvé a nyomáscsökkentő, bojler biztonsági szelep cseréjét. Sokkal jobbak a kilencvenes évektől már kívül fém, de gumitömlős flexibilis csövek. Már amennyiben a keresztmetszetük nem túl szűk. Ha ez a helyzet, sajnos nagyobb az esély arra, hogy a nagyobb hőmérséklet ingadozás miatt megrepednek. Hátrányuk továbbá, hogy újra szereléskor nem lehet újra tömíteni. Ami manapság a legideálisabb megoldás az az inox, rozsamenetes bekötőcső. Ami rugalmas, tartós és biztonságos is. Sőt, még egészen esztétikus is. Ahogy a legtöbb villanybojler szerelő, mi is ezt ajánljuk. Hajdú villanybojler javítás

A vízkő tehát sokkal nagyobb ellensége a bojlernek, mint azt sokan gondolnák. A készülék rengeteg alkatrészében tehet kárt, ami miatt akár új bojler cserére is sor kerülhet. Szerencsére egy kis tudatossággal ez megelőzhető. Hívjon bojler szerelőt, áldozzon a karbantartásra 2-3 évente.

Hívjon minket! Budapesten és egész Pest megyében vállalunk villanybojler szerelést. (Részlete: Villanybojler szerelés, javítás)

Gebe logó

Telefon: +36 30 949 2052

A Gebe Kft. szakemberei bármely a lakásfelújításnál szükséges tevékenységet gyorsan, szakszerűen elvégeznek.

Villanybojler
Gebe logó

Szerző: gebemester

Közzétéve: 2020-07-19 05:49:15